Megnyitó, táblaavatás és vetélkedők E-mail

DSC02484Dr. Papp Sándor köszöntő szavaival elkezdődött a Rózsahegyi Napok 2011. évi rendezvénysorozata. A felsős tanulók vetélkedőkön vettek részt, míg az "öreg diákok" filmet néztek és előadásokat hallgattak meg a névadónkkal és az iskolánk történetével kapcsolatban... 


A megnyitó, a táblaavatás és az előadások képei     Képek az alsósok programjairól 

További képek a megnyitóról, a vetélkedőkről és az eredményhirdetésről 



XV. Rózsahegyi Napok

 

Párhuzamos programokkal, több szálon futott a Rózsahegyi Napok rendezvénysorozata.

Rózsahegyi Kálmán halálának 50. évfordulója és az endrődi ligetben beindított oktatás 50 éves évfordulójára emlékeztünk az Endrődiek Baráti Körével együtt.

Május 13-án, pénteken reggel az iskola egykori diákja, Dr. Papp Sándor történész megnyitójában arról beszélt, hogy mennyire meghatározó az ember életében a család és az iskola.  A gyerekek emlékműsorral tisztelegtek névadónk előtt. Az ünnepségen az ötven évvel ezelőtt elballagott diákok egyike mondott köszönetet és meghatottan emlékezett diákéveire. Mint minden évben, most is a nyolcadikosok közül került ki az a két diák, aki megkoszorúzhatta Kálmán bácsi szobrát.

Az iskola zsibongójában lévő állandó kiállítás koronája lett az az olajfestmény, amit Vincze Zsuzsa ajándékozott. Ő a Színiiskola művészeti vezetőjének, Gyenes Ilonának a lánya. A képpel együtt nagyon sok Rózsahegyi Kálmánhoz köthető dokumentumot, relikviát, személyes tárgyat is átadott. A nagyméretű Rózsahegyi portrét Pán Arthur 1923-ban festette. Leleplezésekor Márton Gábor verse hangzott el, melynek utolsó versszaka így szól:

 

Halhatatlanunk, köszönt Endrőd,

szülőfalud, mit úgy szerettél.

Tőlünk indultál, és egy ország

kedves „Kálmán bácsi”-ja lettél.

 

Ezen a délelőttön a felső tagozatos tanulók névadónk életéről és munkásságáról szóló vetélkedőn vettek részt. Egy hónappal korábban a jelentkező tanulók válogatón vettek részt és évfolyamonként a legjobb tíz fő jutott tovább. A 10 négyfős csapatba minden évfolyamból egy-egy tanuló került. Előzetes feladatként rajzot kellet készíteniük vadásztörténetekhez. Meg kellett tanulniuk a Falu végén kurta kocsma című verset. Ezzel felvételizett Rózsahegyi Kálmán a Színi Akadémiára.

A vetélkedő során családfát készítettek, színész növendékei nevét anagrammákból kellett megfejteniük. Vadászkalandjaira emlékezve célba „lőttek” a tornaterem falán elhelyezett erdőben megbúvó nagyvadakra. Villámkérdésekre kellett felelniük, melyek a filmszerepeiről, életéről szóltak. Színházi szerepeit is ismerniük kellett ahhoz, hogy párosítani tudják a szerzőket a művekkel.

A 40 versenyzőt 40 társa segítette. A segítők megkeresték a Rózsahegyi Kálmán utcát, emlékezetből kiszínezték az iskola címerét, kellett ismerni a névadónk és a Nemzeti Színház kapcsolatát is. Minden résztvevő emléklappal és csokoládéval távozott a tartalmas délelőtt végén.

Azok a felsősök, akik nem voltak ott a nagy vetélkedőn, szintén névadónk életével foglalkoztak.

Az alsósok mézeskalácsot, pizzát sütöttek, ládikát ácsoltak és festettek, susolinából nyulat készítettek, agyagoztak és kötelet fontak a Templom-zugi erdei iskola szakemberei irányításával.

A felnőtt vendégek az 50 éves épület előterében gyülekeztek, ahol a belterületi iskolák pedagógusainak tiszteletére táblát avattak, amit Iványi László plébános, tb. kanonok megáldott. Az ötven éve végzett diákok egy-egy szál virággal emlékeztek meg pedagógusaikról.

Ladányi Gáborné nyugalmazott igazgató a belterületi iskolák történetéről tartott előadást, Giricz László pedig Rózsahegyi Kálmán életéről készített filmjét vetítette le.

 

Délben került sor a Rózsahegyi-díjak átadására. A tantestület döntése alapján Szedlák Réka angol szakos, igazgatói döntés alapján Gyetvai Jánosné tanító kapta.

Szent Imre-díjat, melyet a Polgári iskola volt diákjai alapítottak, a hetedikes Forgács Genovévának adták az öregdiákok a tantestület javaslata alapján.

A Rózsahegyi Kálmán életéről szóló vetélkedőn első lett a „Rózsahegyi négyes”: Nagy József, Kulik Adrienn Rafael Péter és Vaszkó Áron. Az első három csapat jutalma egy látogatás a Nemzeti Színházban.

Az iskola rajzpályázatot hirdetett két témakörben. Rózsahegyi Kálmán élete és munkássága volt az egyik. Itt különdíjas lett Csüllög Zsófia és Nemes Zita. Első díjat kapott Vaszkó Ágnes, Dobák Dóra és Forgács Genovéva. A Rózsahegyis diák vagyok témakörben első lett: Csáki Dániel Ronaldó, Gellai Fanni, Horváth Fanni, Dinya Panna, Mitrocsák Cintia.

 
Joomla SEO powered by JoomSEF