Rózsahegyi napok 2013. E-mail

DSC07404 Rózsahegyi pólós diákok koszorújában nyitotta meg Farkas Zoltánné intézményvezető a XVII. Rózsahegyi Napokat, és köszöntötte Rózsahegyi Marikát. Az iskola előtt, a Ligeti holtág-parti fák árnyékában, Rózsahegyi Kálmán és Tímár Máté szobra között helyet foglaló vendégek a természet lágy zsongása kíséretében hallgatták a diákok műsorát, és Giricz Mátyás megnyitó beszédét. A péntek délelőtti események képei    További képek a péntek délelőttről...  A tábortűzről készült fotók  Képek a szombati sportdélelőttről  A gála pillanatképei   Képek a kiállításról, a gáláról és a fogadásról

A Jászai-díjas színházi rendező endrődi polgári iskolai éveiről mesélt, szeretettel gondolt vissza egykori tanáraira, köztük az akkor pályakezdő Márton Gáborra. Bár személyesen nem találkozott Rózsahegyi Kálmánnal, de sok kiváló tanítványával, neves színészekkel dolgozott együtt pályája során.

Az ünnepség után Kóra Judit, iskolánk egykori tanulója Weöres Sándor gyermekverseihez készült illusztrációiból rendezett kiállítás megnyitójára került sor a zsibongóban. Itt a száz éve született költő életútját is bemutatták a gyerekek. Innen a Rózsahegyi emlékkiállításon át vezetett az út a színházterembe, ahol Dr. Gyuricza Csaba egyetemi docens, volt diákunk, a Szent István Egyetem dékánja tartott előadást a környezet és talajvédelemről, a vörösiszap katasztrófa által okozott károk helyreállításában szerzett tapasztalatairól.

Az irodalom és történelem iránt érdeklődő diákok és vendégek számára Giricz László, rendszeresen visszatérő volt endrődi diák előadónk Petőfi életét mutatta be, úgy, hogy a költő életének minden fontosabb állomását vetített képekkel illusztrálta.

Nagy Gy. Eszter grafológus, írásszakértő előadására is sokan voltak kíváncsiak. A bátor jelentkezők írását ki is értékelte a szakember.

Tímár Imre, az Endrődiek Baráti Köre elnöke ismét megőrizte veretlenségét a 20 táblás szimultán sakkjátékban.

Iskolánk pedagógusai két helyszínen foglalkoztatták a felsősöket. Sütő Györgyi és Varga Lászlóné felhasználva a zsibongóban látható gyönyörű rajzokat, Weöres Sándor életével ismertették meg az érdeklődőket. Verset mondtak, azok képi világát figyeltették meg. Párhuzamba állították a verseket és a rajzokat. Szentpéteriné Uhrin Ildikó és Szentpéteri Boldizsár kézműves foglalkozást vezettek. A lányok rongybabát készítettek, közben megismerték a kékfestés munkafolyamatát. A fiúk papírsárkányt csináltak, melyeket ki is próbáltak az udvaron.

Az alsósok játékos ügyességi feladatokkal, szövéssel, fonással, origamival, nemezeléssel, aszfaltrajzzal, kvízjátékkal, színezéssel töltötték a délelőtt egyik felét. Utána egy bohóc várta őket interaktív játékprogrammal.

A terebélyes udvari platánfa hűvösében került sor délben az eredményhirdetésre. Kiemelkedő munkájukért Rózsahegyi-díjat kaptak: Vaszkó András és Kopcsekné Fülöp Mária pedagógusok. Botos Pongrácé lett az idei Szent Imre-díj. A Rózsahegyi vetélkedő vándordíját és a vele járó tortát a 6. b és 7. b osztályok nyerték.

Estefelé sokan gyülekeztek a ridegvárosi játszótéren. A kitüntetettek elültették az emlékfákat és ezután lángra kapott a tábortűz. A gyerekek kitartóan futkároztak, csak az arcfestésnél, a lufi hajtogatásnál és az ügyességi játékoknál álltak meg. Tíz órára elhamvadt a tűz és hazamentek a fiatalok, hogy másnap újult erővel vegyék birtokba a Ligetben felépített kalandparkot.

Míg együtt kiütőcskéztek felnőttek és gyerekek a ligeti aszfalton, addig a két sportpályán 25 csapat részvételével zajlottak a Rózsahegyi Focikupa mérkőzései. Iskolánk csapatai egy első és egy harmadik helyezést szereztek és az eredményhirdetésen Dankó Béla országgyűlési képviselőtől vehették át a kupát.

Ebéd után egy kis pihenő, és lehetett készülődni a gálaműsorra. Egész évi rendezvényeink remekbeszabott, szívet-lelket gyönyörködtető darabjait válogattuk össze erre az estére a lelkes közönség számára. A magyar és angol nyelvű jelenetek, versek sorát dalok, zeneszámok, tánc és bábjáték tette még színesebbé. Reméljük, még sokszor találkozhat ilyen kellemes körülmények között a hálás közönség tehetséges diákjainkkal.

 
Joomla SEO powered by JoomSEF