2009. Rózsahegyi Napok E-mail

Giricz László megnyitó beszédét tartja Giricz László mérnök, fotográfus megnyitó beszédével pénteken kezdetét vette a Rózsahegyi Napok idei rendezvénysorozata. Képek itt is láthatók.

8 órától Rózsahegyi Kálmán életéről és munkásságáról vetélkedtek a felsős osztályok. A felkészüléshez eredményesen használták az iskola zsibongójában lévő állandó kiállítás anyagát és az internetet.
Aztán a kisdiákok moziba mentek, a nagyok pedig a felnőtt vendégekkel együtt rendhagyó órákon vettek részt: Gulyás Péter az ásványok keletkezésével, fajtáival és felhasználásával ismertette meg közönségét. Dr. Szilágyi Ferencné az endrődi tájnyelv ismeretéből vizsgáztatta hallgatóságát. Kézbe vehették a hagyományos cipész szerszámokat Dr. Szonda István előadásán. Sótonyi Sándor játékmester vezetésével táblajátékokat játszottak. Amerikáról, az amerikai álomról mesélt Rózsahegyi Marika.  


 

 

A színházművészet rejtelmeibe és a rendezés titkaiba nyertek betekintést Giricz Mátyás által. Ázsiai eredetű néphagyományokról hallhattak Dr. Kunkovács Lászlótól. Egészségügyi felvilágosító előadás keretén belül kaptak hasznos tanácsokat Dr. Farkasinszki Erzsébettől. Az endrődi iskolák története elevenedett meg előttük Giricz László előadása mellé vetített képein.

Az órák közti szünetben az iskola ügyes szakácsai által készített káposztáslepénnyel és lekváros kiflivel kínálták vendégeiket.

Délben igazgatónő Rózsahegyi emlékplakettet adott át azoknak az előadóknak, akik először tartottak órát nálunk. A Rózsahegyi vetélkedőn legeredményesebbek a 6. a és 7. b osztályok lettek. Jutalmuk egy-egy torta és vándordíj. A Szent Imre iskola öregdiákjai nevében Fülöp Imréné és Hunya Zoltán adta át a Szent Imre-díjat Geszti Brigitta 7. b osztályos tanulónak kiemelkedő közösségi munkája és tanulmányi eredménye jutalmául. Vaszkó Áron és Baráth Bernát pedig Hajdú László Komédiás Kör vezetőtől kapott ajándékot.

Ebéd után Gulyás Péter, a Békéscsabai Ásványkör titkára nyitotta meg nagy érdeklődés mellett az iskola olvasótermében az ásványkiállítás és vásárt, mely szerdáig lesz látható.

Fél hattól az endrődi templomban láthatták és hallhatták a Zenebarátok Kamarakórusának és a Városi Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulóinak és pedagógusainak nagy sikerű hangversenyét.

Este, naplemente után a ridegvárosi játszótéren az emlékfa ültetés után lángra lobbant a tábortűz, mely csak az éjszaka közepén hunyt ki. A telehold mellett a karaoke fokozta a hangulatot. Az alsós és felsős jó hangú, vagy bátor kis csapatokkal a közönség együtt énekelte a slágereket. Végül győzött a sötétség, a csend és a szúnyogok.

 

 

 

Szombat reggel kemény focisták, kemény labdákkal, keményen küzdöttek. Az I. Rózsahegyi Kupa öt I. korcsoportos fiúcsapatai a lelkes közönség bíztatása közepette vívták csatáikat a sportpályán. A Rózsahegyi iskola két csapata mellett a Kis Bálint, a Szent Gellért és a szarvasi Benka Gyula iskola is indult a tornán. A vándorkupát végül a Rózsahegyi iskola „A" csapatának kapitánya, Nedró Balázs vehette át, aki egyben a legjobb hazai játékos címet is megkapta. Gólkirály Paróczai Gergő lett. Edzőjük Kéri Roland.

Ez alatt a ligetben családi sportnapon játszottak gyerekek, szülők és pedagógusok.

Az ásványkiállítás látogatói gyakran betértek a drámaterembe is, hogy figyelemmel kísérjék a Szimultán sakk rendezvényt. Itt Végh Endre nemzetközi sakkmester játszott 6 felnőttel és 17 „mesterjelölt" gyermek sakkozóval. Az izgalmas agytornát Tímár Imre szervezte.

Ugyancsak szombat délelőtt az Endrődiek Baráti Köre Mezőtúrra tett látogatást Ladányi Gáborné vezetésével a Fazekas múzeumba és a Badár házba, majd a Gyöngyhalász vendéglőben megebédeltek.

Délután az endrődi könyvtár várta a kultúra iránt érdeklődőket, hogy bensőséges ünnepség után vegye fel a Tímár Máté nevet. Vaszkó Tamás beszéde után a könyvtár falán Várfi András polgármester leplezte le az emléktáblát.

Nem sok idő maradt lazítani, mert fél hattól már a Rózsahegyi iskola színházzá alakított tornatermében szórakoztatták a vendégeket a gálaműsoron fellépő kis- és nagydiákok. Verseltek, meséltek, énekeltek, táncoltak, zenéltek és parodizáltak. A több mint kétszáz szép és tehetséges fiatal produkciója az iskolában folyó délutáni foglalkozások eredményességét bizonyította. A kis kézművesek alkotásainak kiállítását a zsibongóban láthatták a jelenlévők, de a folyosókon is tetszetős gyerekmunkák kísérték ki a közönséget az épületből.

A meghívottak részére tartott fogadáson, a Dombszögön Várfi András polgármester méltatta az iskolában folyó munkát, majd a hazaváró rendezvények fontosságáról beszélt.

Dr. Farkasinszki Erzsébet iskolakönyvtár támogatására szervezett tombolája végén 52.000 forintot adott át az igazgatónőnek.

Az éjszakába nyúló beszélgetés után, a programok sokaságán elfáradva tértek nyugovóra a hazalátogatott és itthoni vendégek és a Rózsahegyi Napokat szervező pedagógusok.

 

Vasárnap misére hívott a hazai harangszó. Iványi László tb. kanonok, plébános emlékezett meg a nemzedékek gyógyítóiról. Mise után a Sikátorban, az orvosi rendelő falán elhelyezett emléktábla előtti ünnepséget Lehoczkiné Timár Irén képviselő nyitotta meg. Dr. E. Szabó Zoltán ismertette Dr. Kovács Péter, Dr. Weisz Aladár, Dr. Cseh József, Dr. Ugrin Nándor, Dr. Tímár Sándor és Dr. Kolbusz András életét és gyógyító munkáját.

A Rózsahegyi iskola növendékei és a Zenebarátok Kamarakórusának műsora színesítette az ünnepséget. Az emléktáblát előbb Iványi atya megszentelte, majd a polgármester és az Endrődiek Baráti Körének elnöke koszorúzta meg. A rendelő Sikátor felőli bejárati folyosóján kiállítás őrzi a nemzedékek gyógyítóinak emlékét.

Többen ezen a napon látogattak el a Rózsahegyi iskolába, hogy megtekintsék az endrődi iskolák történetének állandó kiállítását.

A búcsúebéd alkalmából a Dombszög szépen megterített nagytermében a polgármester szavai zárták a Rózsahegyi Napok ünnepségsorozatát.

 
Joomla SEO powered by JoomSEF