Tíz éves a lengyel testvériskolai kapcsolat E-mail

P1080611nIskolánk immár tíz éve ápol testvériskolai kapcsolatot a lengyelországi Pilzno város gimnáziumával. Az idén is nagy örömmel és izgalommal fogadtuk négy napra szóló meghívásukat. A jutalomnak tekinthető utazás résztvevőit nyelvvizsgásaink, illetve az angol nyelvben jeleskedő tanulók közül választottuk ki. A csapat tagjai Burai Éva 8.a, Giricz Laura, Nagy Dóra, Roszik László, James Lucas Lancaster és Varju Tamás 8.b osztályos tanulók voltak.  Képek a lengyel útról

Május 22-én indultunk útnak, és nyolc óra utazás után érkeztünk meg Pilznoba. A lengyel iskola vezetése és tanulói nagy szeretettel fogadtak bennünket, a családok is sokat készültek tanulóink fogadására. Az esti közös sportolás közel hozta egymáshoz a gyerekeket és lehetőséget adott az első nyelvi nehézségek leküzdésére. Pénteken közös kirándulásra mentünk Inwałdba és  Auschwitzba. Inwałdban több mint 4,5 hektáros területen a világ több mint 50 legismertebb épületének modelljeit láthattuk 1:25 méretarányban. Megtalálható itt többek között a római Colosseum, a pisai ferde torony, a Szabadság-szobor, a kínai nagy fal, az Eiffel-torony és a Fehér Ház is...   

Az időben is utazhattunk, amikor egy középkori lengyel város mindennapjaiba csöppentünk. Ezen kívül kipróbálhattuk a vidámpark számos játékát és látnivalóját is, közülük a legnépszerűbbnek az 5D mozi bizonyult. Ezt követően Auschwitzba látogattunk. Az Auschwitz-Birkenau Állami Múzeum felkavaró úti cél. Mindenkit megérintettek az ott látottak és hallottak, a II. világháború borzalmait tényszerűen bemutató kiállítások nagy hatással voltak ránk.

 

A szombati nap során megtekintettük vendéglátóink gyönyörű, modern iskoláját, bejártuk a jól felszerelt tantermeket és játszhattunk a hatalmas tornacsarnokban is. A tíz éves kapcsolat alkalmából az iskola igazgatónője köszöntött bennünket és rövid prezentációban elevenítette fel az elmúlt évek legszebb közös pillanatait. Délután ellátogattunk a pilznoi Csülök-fesztiválra, ahol megnéztük testvériskolánk tanulóinak műsorát, valamint megkóstolhattuk a méltán híres golonkát. Nagy örömünkre, és még nagyobb meglepetésünkre magyar és lengyel nyelven is köszöntötték kis csapatunkat a fesztivál szervezői.

A vasárnap a készülődés, vásárlás, városnézés jegyében telt. Az ebédet követően hosszas búcsúzkodás után indultunk haza. Útközben hosszasan sorolgattuk élményeinket és a testvérdiákokkal szövődött barátságok emlékeit. Gyorsan eltelt ez a négy nap, de június végén ismét találkozhatunk, mivel ekkor lengyel barátaink látogatnak hozzánk. 

 
Joomla SEO powered by JoomSEF