Helytörténeti vetélkedő E-mail

DSC06446nGyomaendrőd várossá nyilvánításának 25 éves évfordulója alkalmából a Határ Győző Városi Könyvtár helytörténeti vetélkedőt indított 2013. őszén a város általános és középiskolái számára. A sokrétű, a város történetét, néprajzi és kulturális emlékeit, értékeit és örökségét a versenyzőkkel részletekbe menően megismertetni kívánó megmérettetés fordulóit 2013. november és 2014. április között rendezték meg. 

Már a csapatnevek megválasztása is a verseny része volt, hiszen olyan neveket kellett választani, amik kötődnek Gyomához vagy Endrődhöz. A feladatok sorában szerepelt alapos kutatást igénylő feladatlapok kitöltése, szócikk készítése egy gyomaendrődi épületről, köztéri szoborról vagy emlékműről a Békés Wiki számára, illetve interjúk, bemutató anyagok készítése közismert gyomaendrődi személyekkel, vállalkozásokkal és társaságokkal, alapítványokkal.

 

A verseny mind a részt vevő diákok, mind családjaik és felkészítő tanáraik számára kihívást jelentett, hiszen a feladatok a klasszikus könyvtári kutatómunkától a videofelvétel- és interjú- készítésig, szerkesztésig számtalan képességben próbára tették a versenyző csapatokat...

Így aztán a város apraja-nagyja hozzájárult a feladatok sikeres megoldásához saját képességeiből, szakértelméből, és sok esetben nagyszülők, dédszülők személyes emlékeiből merítve. A vetélkedő eredményeképp létrejött kutatói munka és feltárt forrásanyag, a könyvtári szervezők elmondása szerint, különleges értékű adatbázis lesz a jövő generációk számára, akár információforrásként, akár további kutatásra ösztönözve.

 

A város általános és középiskoláit összesen kilenc négyfős csapat képviselte, a Rózsahegyi Kálmán Általános Iskolából egy csapat vett részt az ötödik-hatodik osztályos, és egy csapat a hetedik-nyolcadik osztályos kategóriában. A vetélkedő lezárására rendezett bensőséges hangulatú eredményhirdetésre 2014. május 23-án került sor, aminek során többek között dr. Szonda István néprajzkutató, a vetélkedő zsűrijének elnöke méltatta a verseny színvonalát, a szervezők alapos munkáját és a kutatási eredmények értékeit. A megmérettetésben iskolánk 5-6. osztályos csapata (Körös-parti topelecek) az előkelő második, a 7-8. osztályos csapat ( Csoze csajok) a harmadik helyen végzett. Csapataink tagjai: Nemes Ágota és Bencsik Adrián (5/A), Szujó Cintia és Zanyik Elizabet (6/B), Szerető Dorottya és Wéber Dorina (7/B), Dávid Emese és Lövei Zsuzsanna (8/B). Felkészítő tanárok: Tóth Magdolna, Szedlák Réka, Vaszkóné Dinya Erzsébet és Sütő Györgyi.

 
Joomla SEO powered by JoomSEF