Bújt az üldözött... E-mail

endrodAz Endrődiek Baráti Köre Egyesület október 23-án a kommunizmus endrődi üldözötteinek tiszteletére rendezett ünnepi megemlékezést.   9 órától ünnepi szentmisét celebrált a Szent Imre római katolikus templomban Czank Gábor plébános. 10 órakor kezdődött az ünnepség a Hősök terén.A kommunizmus üldözötteinek emléktábla avatása 2012. Gyomaendrőd
 

 


Az Endrődiek Baráti Köre nevében Gellai József köszöntötte az egykori üldözöttek közül megjelenteket, az ő leszármazottaikat, s valamennyi együtt érző helyben élőt és elszármazottat.

 

Részlet a bevezetőből:

 

 A történelem során minden diktatúra megkövetelte a maga áldozatait.

Civil szervezetként nem tisztünk a politikai rendszerek minősítése, de feladatunknak tartjuk az alapvető emberi jogok mindenkori védelmét és valljuk, hogy bármely diktatúra áldozatainak emlékét tisztelni tartozunk.

Ma, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójának ünnepén tisztelettel emlékezünk az 50-es évek kommunista diktatúrájának elszenvedőire, helybéli üldözötteire.

Fedetlen fővel állunk a zsarnoki hatalom áldozatainak emléke előtt s megrendült szívvel idézzük a jogtiprásokat elszenvedők, az ősi földjüktől és vagyonuktól megfosztottak, az osztályidegenként megbélyegzettek, a szülőföldjüket elhagyni kényszerülők visszaemlékezéseit.

A baráti kör tagjaiként tisztelettel őrizzük egyesületünk megalapítóinak emlékét is, akik az 50-es években, a szülőföldtől elszakadva létrehozták az Endrődiek Baráti Körét, hogy az összetartás erősítésével egymás boldogulását segíteni tudják.

Az összefogás s a helyben élők és az elszármazottak egymáshoz való ragaszkodása egyesületünk máig éltető, megtartó ereje.


Az ünnepségen Polányi Éva adta elő Szilágyi Ferenc Emlékünnepre című versét. Ünnepi beszédet mondott Dr. Erdész Ádám a Békés Megyei Levéltár igazgatója. A Gyomaendrődi Zenebarátok Kamarakórusának műsora után endrődiek visszaemlékezéseit adták elő Molnár Albert és Oláh Gizella. Utána Tóthárpád Ferenc Hieroglif ima a harmadik évezred legelején című versét mondta el Cserenyecz Éva.

 

A volt endrődi Tanácsháza falán elhelyezett emléktáblát Dr. Turi-Kovács Béla endrődi származású országgyűlési képviselő és Tímár Imre az Endrődiek Baráti Körének elnöke leplezte le. Az emléktáblát Iványi László tiszteletbeli kanonok, plébános szentelte meg.

 
Joomla SEO powered by JoomSEF